2008. március 26., szerda

42,) A 20. hónapom


Hát igen, öregszem. Nem is olyan régen még egy pár kilós kis tehetetlenség voltam, ma pedig már egy akaratát kifejezni akaró kiscsajszi.
A tudományaim összegzéséhez segítségül hívtam a "nagykönyvet", kiváncsiak vagyunk mit mond "ő", és mit tudok én:)).Tehát:

A 20 hónapos gyermek

Totyogó vagy már szaladó, azaz megtanul futni, bár még nem tökéletesen. Hát totyogni azt tudok, szaladni ill. futni még nem próbáltam,,,nem voltam még menekülő helyzetben:)
Magától felmegy a lépcsőn, de lefelé még segítségre van szüksége. Felmegyek és le is,,,bár a cipelés jobban esik:)
Egyedül megmossa és megtörli a kezét, szinte teljesen egyedül vetkőzik, bár a gombokkal még nem boldogul. A kádban állva mutogatom a tenyeremet, kérem bele a tusfürdőt, majd hab testemet átkenem vele. Ha rám lenne bízva, egy zuhanyozás= egy tusfürdő:). Vetközni próbálgatok, a zokni, kardigán, sapka, kabát egyedül is megy, a többihez segítség szükségeltetik:)
Megpróbál segíteni a házimunkában: porszívózik, söpör, tereget. Ha kiborul valami (pontosabban ha én kiborítok valamit) rögtön futok papírzsebkendőért (mert az van nekem elérhető magasságban) és törlök: padlót, asztalt, szőnyeget. A porszívózás hidegen hagy. Teregetéskor szívesen adogatom a ruhákat Anyának.
A játékában megjelenik az utánzás: ír, főz, vasal. Írni még nem írok, de ha megjelenik egy kötetem, majd szólok:). Főzni sem főzők, arra tartom Anyát. Viszont ha Anya vagy a Mama vasal, én is szívesen hozom a kisvasalomat és símitok párat a ruhán, de ez sem a kedvenc elfoglaltságom.
Egyre jobban érdekli a többi gyerek, szívesen van a közelükben, már képes játszani velük, de még osztozkodni nem tud. Többi gyerekkel ritkán találkozom:(. A gyerek társaságot nekem a Dani és a Martin jelenti, tudok velük NÉHA játszani, osztozkodni viszont nem kell velük, mivel nem gerjednek a babáimra és a babakocsijaimra:).
Kezdi felismerni, ha valami eltér a szabályostól, például, ha a rajzon a babának nincs feje. Fejetlen babákkal sem volt alkalmam még találkozni, de ha meglesz majd szólok:)
Ezzel egy időben saját szokásokat alakít ki. Ragaszkodik például ahhoz, hogy mindig ugyanabból a bögréből kapja a tejet, hogy mindig ugyanazon a párnán aludjon, stb.. Ez nem igaz rám. Kb 4 féle poharam van, és mindig másikból kérek inni:) A párna sem izgat. Az egyetlen állandó dolog a cici, amiért még mindig ölni tudnék:)
Fontos a rendszeres napirend kialakítása, lehetőleg ugyanabban az időben legyen az étkezés, a séta, a játék, a fürdés. Nem kell hozzá mereven ragaszkodni, de legyen állandóság a napjaiban; ez biztonságot ad neki. Ez általában megvan.
Aránylag hosszabb ideig eljátszik egyedül vagy más családtaggal. A hosszabb idő nálam kb 15-20 perc, és az egyetlen ami le tud kötni ennyi időre, az a Montessori-torony. Családtaggal, vagy a fiúkkal tovább is elvagyok.
Kialakul kezdetleges időérzéke, de még nem érzékeli az időtartamot. Ezért, amikor nem a szülővel van, a fél napot ugyanolyan hosszúnak érzi, mintha 2-3 napra bíznánk másra. Passsz.
Sok kisgyerek agresszív lesz ebben az időszakban: üt, csíp, harap, rugdalózik. Minden harag nélkül le kell csillapítani, és elmagyarázni, hogy ez nem helyes, mert a másiknak fájdalmas lehet. Csípni azt tudok, harapni is, kapálodzni csak öltöztetés közben,,,mert úgye az annyira fájdalmas. A hajtépést is első osztályúan művelem, ehhez nagy segítségek a fiúk, akik megfelelő hajszerkezettel rendelkeznek e művelethez:)))
Ebben az időszakban támad föl a gyermek érdeklődése a nemi szerve iránt, és szívesen játszik vele. Nem szabad dühösnek lenni emiatt, de minden esetben célszerű valamiféle egyéb tevékenység irányába terelni az érdeklődését. Amennyiben nyilvános helyen csinálja, meg kell próbálni megértetni vele, hogy ez semmiképpen sem mások szeme elé való. Nem érdekel a saját nemi szervem,,,a fiúké viszont annál jobban:))),,,
Hát röviden ennyit a 20 hónapos tudományaimból,,,majd bővebb a 2. szülinapomon leszek:))

3 megjegyzés:

Natimi írta...

Boldog hófordulót így utólag is!Istenke éltessen nagyon nagyon sokáig!:)
Nagyon ügyes vagy és sok mindent tudsz már!így 20 hónaposan:)

Puszika

Evon írta...

Halló, lehetne érdeklődni, hogy ezek melyik nagykönyvben vannak? Köszi

Hanna írta...

Zsuzsinak!
http://www.babaszoba.hu/services/todo
Általában itt találom meg az adott hónapra való jellemzést!